Parohia Călțuna
Sfânta Treime; Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache
Informații generale
Adresa
Str. Sabarului Nr. 158, Sat Călţuna, Comuna Clinceni, jud. Ilfov
Informații bancare
Cont: RO65 RNCB 0069 1485 5580 0001
Banca: BCR – Sucursala Libertății
Preot Paroh
Pr. Vlad Nicolae – Marius
Biserica poartă denumirea de la satul Călţuna – nume care după tradiţie ar fi fost purtat de prima soţie neoficială a lui Ştefan cel Mare , care era de origine din Brăila.
Împreună cu aceasta, viitorul domnitor al Moldovei vine la Bucureşti în refugiu – la curtea lui Vlad Ţepeş. Nu ştim dacă tradiţia este adevărată şi nici nu este confirmată de vreun document. Înclinăm să credem că numele satului vine de la călţunaşi , flori purtate cu predilecţie de tineri la nunţi – ca trimişi ai celui ce se căsătoreşte, la casa miresei.
Credem că ultima tradiţie e cea adevărată deoarece satul Călţuna este amintit pentru prima dată într-o hartă de provenienţă rusă – a generalului F.G. Bauer– şi apoi a generalului Hatov, hărţi întocmite asupra Munteniei şi Moldovei – cu ocazia războiului ruso-turc – 1828 – în care sunt indicate şi numele satelor şi comunelor din care făceau parte.
Satul Călţuna avea la data descrierii făcute de Hatov – numai 20 de familii – aceasta la anul 1835 ( C. Giurescu – Principatele Române la începutul secolului al- XIX-lea).
Biserica, în formă de corabie cu o singură turlă, a fost ridicată în anul 1832, de către Nicolae Grecu Taboegiu – împreună cu soţia sa Anastasia. A fost zidită în timpul „Regulamentului organic” , când Principatele erau ocupate de armatele ruseşti sub conducerea generalului Dimitrie Kisseleff.
Aceste lucruri sunt amintite într-o însemnare făcută pe una din evanghelii – tipărită la anul 1812.
Iată cuprinsul însemnării: „ Această sf(â)ntă şi Dumnezeiască Evanghelie s-au cu(m)părat de robii lui D(u)mnezeu Nicolae erei Stancu Ghica , Teodorache ot satul Măgurele cându s-au zidit biserica în zilele armiei rusieşti şi a ghinaralului Dmitr(i)e Petrov Chisilov – 1832 No(am)v(rie) 13.
Aşadar, 13 noiembrie 1832, este data sfinţirii bisericii.
Acest lucru este confirmat de o altă însemnare făcută pe aceeaşi Sfântă Evanghelie , care sună astfel: „ate(e)astă biserică s-au sfinţit de sfinţ(i)a sa protopop Răducanu ot Colţea fiind ajutor sfinţ(i) sele şi proietosul gavriil ot Bucurescii şi au î(n)semnat spre pomenire vec(i)nică – 1832 No(e)mv(rie) 13 şi au scris erei Mihail proistos”.
La început, biserica ( naosul) a fost despărţit în două – partea în care stau femeile şi cea a bărbaţilor. Partea unde stau femeile a rămas nepictată. Când s-a dărâmat zidul despărţitor nu se cunoaşte cu precizie, însă înclinăm a crede că în jurul anului 1881, când urmaşii fostului ctitor au învelit biserica cu tablă, înlocuindu-se vechiul acoperiş din şindrilă şi când bisericii i s-au făcut unele reparaţii.
Biserica a fost pictată iniţial în frescă, plafonul în întregime în tempera şi Sfântul Altar, iar părţile laterale numai până la zidul care despărţea locul bărbaţilor de cel al femeilor , în frescă.
În partea dreaptă, de la intrare, au fost zugrăviţi ctitorii, împreună cu doi fii, din care se mai păstrează numai unul, al doilea a fost distrus prin mărirea uşii care, iniţial, era mult mai mică decât cea existentă.
Deasupra uşii este zugrăvită biserica , alături de ctitori, în forma iniţială , cu acoperişul de şiţă.
Biserica este zidită din cărămidă „oltenească”, cu tindă foarte joasă şi pardosită cu lespezi de piatră.
În anul 1874 i s-au schimbat uşile diaconeşti care există şi astăzi, de către fii fostului ctitor.
În 1881, biserica a fost acoperită cu tablă, înlocuindu-se vechiul acoperiş de şiţă şi i s-au făcut şi unele reparaţii exterioare.
În anul 1928 – 1929, din iniţiativa – rea dealtfel, a unor persoane ce nu pot fi amintite aici, o parte din pictură şi anume, părţile laterale , au fost acoperite cu un strat de zugrăveală, deasemenea şi ctitorii de la uşa bisericii, rămânând numai plafonul cu pictura veche.
În anul 1956, vechea tindă a fost înlocuită cu cea actuală.
Pictura nouă s-a făcut în anul 1966 cu contribuţia benevolă a credincioşilor – păstrându-se în întregime vechiul registru al picturii iniţiale, atât pe plafon cât şi în părţile laterale, unde odată cu curăţarea zugrăvelii ce acoperea pictura , registrul vechi a ieşit în evidenţă în întregime , precum şi portretele ctitorilor.
Biserica nu este monument istoric.
Din documentele aflate în arhiva parohiei , reiese că la această biserică, în decursul anilor, au slujit următorii preoţi :
- La data de 13 noiembrie 1832 este amintit preotul Simeon;
- La data de 15 iulie 1848 este amintit preotul Cîrstea Ioan, a cărui cruce se găseşte şi astăzi în spatele bisericii;
- În anul 1855 slujea la această biserică preotul Ilie;
- La 21 octombrie 1881 slujea preotul Constantin Popescu , care după doi ani se mută la parohia Sinteşti;
- După această dată păstoreşte ca paroh, preotul Dumitru Rădulescu , fiu al satului Călţuna până în anul 1935, când este înlocuit – fiind pensionat- cu preotul Emanoil Nedrea, care slujeşte până în anul 1939.
- Au urmat preoţii Nicolae Dobrescu, Ion Anastasiu, Stan Alexandru şi din anul 1990 Pr.Păun Ion.
Din nefericire, în noaptea de 26-27 ianuarie 2010, biserica a ars în urma unui scurt circuit electric, nemaiputând fi reconstruită.
Prin Înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, vechea biserică a fost desfiinţată, în prezent aflându-ne în stadiu de proiectare a noii biserici.